Hur man plastar en badtunna – så gjorde jag

Badtunna - Montering av kaminskydd

Efter att ha haft vår badtunna i trä sedan 2008 så har den under de senaste åren läckt och tagit längre och längre tid på sig att svälla efter vinterns baduppehåll. Jag bestämde mig i slutet av förra året att jag skulle plasta den invändigt och så här gick jag till väga.

* I slutet av detta inlägg finns en inköpslista från det material jag använde och jag vill också ge ett stort tack till min bror Hasse, kompis Patric och svärfar Lars som har ställt upp och hjälpt till.

Badtunnan innan renoveringen
Så här såg badtunnan ut innan renoveringen.

Förberedelser

Först tömde jag tunnan efter det sista badet och tog ut den gamla bänken, kaminskyddet och kaminen för att sedan städa ur det som tidigare badare och naturen hade lämnat efter sig. 🙂

Därefter lyfte upp den så att jag kunde skjuta in några reglar. Detta för att tunnan ska hålla sig någorlunda torr och inte stå i vattnet som hamnar på betongplattan när man badar. När detta var gjort fick tunnan torka i en vecka med en fläkt för att skynda på torkningsprocessen.

Inbyggd bänk

Jag hade bestämt mig för att bygga in bänken så att tunnan inte ska rymma lika mycket vatten. Det gör att den går snabbare att fylla, snabbare att värma och blir enklare att rengöra…win, win, win.

1. Jag lade skivan med 12mm plywood på tunnan och ritade efter kanten på insidan så att jag fick en bra passform på sittdelen. Jag skarvade ändarna för att göra sittytan så stor som möjligt samt att tunnan inte behöver lika mycket vatten när den ska fyllas då bänken sväljer mer volym.

Utskuren sits för badtunna

2. När sittytan var klar kapade jag till 45x45mm reglar i 31cm längder och monterade de mot tunnans vägg samt efter innerkanten på bänken. Jag använde den överblivna plywoodbiten till att passa in reglarna på insidan.

Som stöd under sitsen skruvade jag fast 22×95 plankor. Snåla inte med antalet reglar på bänkens insida då det blir enklare att klä den invändigt ju fler reglar du sätter.

Byggnation av bänk i badtunna

Badtunna - montering av 45x45 reglar Badtunna - montering av 45x45 reglar

Badtunna - bänken börjar ta form Badtunna - bänkens insida kommer på plats

Badtunna - monterar insidan på bänken Badtunna - monterar insidan på bänken

Vid monteringen av 4mm plywood bör man pressa in den mot reglarna så att den hamnar rätt innan man börjar skruva.

Badtunna med inbyggd bänk

5. När bänken har monterats är det dags att slipa och spackla den så att den får runda kanter och en slät yta. Se till att alla kanter och hörn är avrundade då det blir betydligt mycket lättare att plasta sedan. Ett tips är att använda en rondell med lamellskiva, då går det fort med avrundningen.

Ytan vid bänkens ytterkant mot tunnan spacklas upp av samma anledning. Ett tips är att klippa ett runt hörn på spackeln som följer med finspacklet (se inköpslistan nedan) så går det enkelt att få till en rund kant.

Badtunna - slipad och spacklad bänk

6. När allt var spacklat och slipat tejpade jag fast skyddsplast runt utsidan av tunnan så att jag inte skulle kladda ner den i onödan. Jag tejpade den c:a 5cm ned från kanten så att jag efter plastningen skulle kunna ta bort den plast som inte behövs.

Efter detta lade jag ett lager plast för att låta den suga in i trät. Låt den därefter härda i 12 timmar.

Jag använde en våg för att vara säker på att använda rätt mängd plast. När jag hade mätt upp ett kilo plast använde jag en plastspruta för att noggrant kunna dosera härdaren. Använd skyddsklasögon och gasmask när du blandar och plastar då härdare och plast är farligt att andas in eller få i ögonen.

Badtunna - Vinylhandskar, våg och sprutaBadtunna - använd skyddsutrustning

Badtunna - blanda plast med skyddsutrustning Badtunna - plasta första lagret

Badtunna plastning av första lagret

7. Sedan var det dags att lägga det första lagret plast med glasfibermatta. Tänk på att riva bitarna så att de är frasiga i alla kanter och riva de en bit in när du ska vika fibermattan över en kant för att minska risken att få bubblor när det härdar.

8. När plasten hade härdat slipade jag av alla kanter så att ytan inte innehöll några vassa glasfiberstickor eller andra droppar. Efter slipningen dammsög jag hela insidan och tvättade av den med aceton då plasten avger ett sorts vax som inte är bra när man vill att nästa lager ska fastna.

När man plastar där det är tvära kanter underlättar det om man lägger på plast (så att väven får dra åt sig) och väntar i c:a 30 sekunder. Därefter går det ganska lätt att få väven att lägga sig fint runt kanten.

Använd aluminiumroller för att pressa ut luftbubblor som uppstår när man plastar. Var extra uppmärksam på kanten till sitsen samt tunnans överkant.

Badtunna - plasta med glasfibermatta Badtunna - plasta med glasfibermatta

Detta upprepas efter varje lager plast. Var noga med att täcka hela ytan och skarva på olika ställen för varje lager plast.

Badtunna - Fösta lagret plast på plats Badtunna - Andra lagret plast på plats

Badtunna - Tredje lagret plast på plats

7. När alla tre lager av plast med glasfibermatta var lagda slipade jag hela tunnans insida lite extra noggrant inför nästa steg. Jag slipade också bort några luftbubblor som hade uppstått under härdningen. Behövs det kan man lägga på lite extra plast där det har varit en luftbubbla.

8. Plasten är nu på plats och tunnans insida är hård och stabil. Då är det dags för insidans finish och färg. Denna målade jag med sk. gelcoat. Först två lager med vit gelcoat som jag blandade jag med 1.5% härdare.

Gelcoaten härdar efter sex timmar men är fortfarande lite klibbig och kommer att vara det tills vi lägger på topcoat. Mer om det strax.

Badtunna - Första lagret gelcoat på plats

9. Sedan ett lager med grå gelcoat. Denna blandade jag också med 1.5% härdare.

Badtunna - Grå gelcoat börjar komma på plats

Badtunna - Tredje lagret med grå gelcoa

10. I det sista lagret med grå gelcoat blandade jag också i (förutom härdare) parafinolja för att få till en så kallad topcoat. Topcoat ger en blankare och fetare yta som skyddar plasten och gör den vattenavstötande.

Badtunna - Sista lagret med topcoat

Snygga till kanten på tunnan

Innan jag började plasta satte jag en skyddsplast som var tejpad i överkant. För att få till en snygg kant ritade jag ett streck c:a 5 cm ned och kapade med en rondell runt om.

Badtunna - tätad kant med Multibond

Badtunna - Metallbandet sitter på plats

När det var färdigt lade jag på Multibond som tätning i underkant så att det inta ska krypa in vatten där när vi badar.

Sist men inte minst höjde jag upp metallbandet så att det täcker plastkanten och bildar en snygg omslutning.

Infästning av kamin

Nu var det dags för kaminen att monteras. Med genomgående rostfria M12-bultar fäste vi upp den. Återigen tätade jag med Multibond i alla hål och runt alla bultar. För att lätt kunna göra rent under satte jag den c:a 5 cm från botten.

Badtunna - Montering av kamin med rostfria M12-bultar

Badtunna - Montering av kamin

Montering av kaminskyddet

Det sista momentet var att montera kaminskyddet. Då jag inte vill skruva i plasten i onödan modifierade jag skyddet lite så att jag nertill använde M12-bultarna och en hål-/spikplatta för att sätta fast det och upptill lät jag en 45×45-regel gå över kanten så att skyddet hålls fast.

Badtunna - Infästning av kaminskydd

Badtunna - Montering av kaminskydd över kant

Badtunna - Montering av kaminskydd

 Sammanfattning

Sammanfattningsvis tog det c:a en vecka med hjälp under tiden. Det är bra att vara två under flera av momenten jag beskrivit. Hoppas denna genomgång kan hjälpa någon som likt jag vill renovera sin badtunna för många varma bad framöver.

Vad kostade det?
Jag summerar det till en kostnad på c:a 8-9000:- för allt material.

Var det värt det?
Jag vet inte vad en ny tunna motsvarande den jag har nu kostar men gissningsvis mer än 8-9000:-. Jag har dessutom lärt mig en hel del om hur man plastar vilket jag är väldigt glad för. Troligtvis något jag kommer ha användning för framöver. Dock ska man veta att det var mycket jobb, krävs planering så man slipper åka och handla hundra gånger och det var ovärderligt att hålla till under ett partytält då den svenska sommaren bjuder på både regn och blåst ibland.

Mvh Niklas

Inköpslista


Bänken

Plastning

12 thoughts on “Hur man plastar en badtunna – så gjorde jag

 1. snyggt jobb.
  Ska göra det samma nu i sommar .
  är riktigt sugen att dra igång
  Mvh Janne Reuter

 2. Hej, fantastiskt. Jag fick inspiration och göra likadant med min tunna.
  Hur löste du tömning av tunna?
  Svårt att se på bilderna hur du har gjort?
  Min bottenplugg hamnar under bänken så jag måste göra nytt hål. Skall jag göra det innan plastning?
  Mvh/Pekka

  1. Hej Pekka!

   Kul att höra! Jag har ett borrat hål längst ned på väggen bakom aggregatet med en kran inskruvad från utsidan som jag kan öppna för att tömma.
   Mitt hål gjorde jag innan jag plastade så att jag kunde plasta inuti det för att trät inte ska dra åt sig vatten.

   Mvh Niklas

 3. Verkar vara en bra lösning på tunnan du gjort. Tror du att det skulle räcka med 2 lager? Både för tiden, vikten och kostnadens skull?

  1. Hej Ingemar!
   Jag vet faktiskt inte men om du menar två lager med glasfiber så kan det nog funka. Jag hade själv inte chansat på det dock.
   Ber om ursäkt för sent svar men jag får av någon anledning inte notiser när någon kommenterar (måste ta reda på varför)

   Mvh Niklas

  1. Kommer inte ihåg men det enklaste är nog att titta på inköpslistan i inlägget och se vad det kostar i dag på exempelvis Biltema.

   Jag gissar att det är lite andra priser idag.

 4. Tack för ett grymt inlägg. Jag har precis köpt allt som står i din lista för att själva göra samma sak med en badtunna jag fått. Jag köpte dock biltema glasfiberväv istället för matta. Kan detta vara till nackdel eller kommer det gå lika bra? Väven var slät och det kändes som att det blir enklare och mindre slipjobb med en väv. Tack, mvh Daniel

  1. Hej Daniel!

   Kul att inlägget kommer till nytta. Ang. matta eller väv kan jag inte tänka mig att det spelar någon roll. Det viktiga är väl att man gör den tillräckligt tjock för att det ska hålla och får ut luftbubblorna för ett slätt resultat.

   Lycka till!

   1. Mycket intressant att höra hur det går får dig med väven. Funderar skälv att plasta min till sommaren. Vad kostar ditt inköp? Skriv gärna hur det går för dig.
    Mvh Ingemar Steffner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *